Ontmoet natuur en cultuur op de Posbank: ‘t is mooi!

 “Van ster naar ster: met elkaar voor elkaar”

Het  wordt jouw tocht over de heuvels!

Als organisatie stellen we ons tot doel om zoveel mogelijk lokale artiesten te vragen om de voorstellingen te  verzorgen. Dat is dit jaar meer dan ooit tevoren gelukt. Wie werken er allemaal mee en wat mag je van het programma verwachten?

De posbank kerstwandeling op 18 december 2021 neemt je mee langs wandelpaden over de heuvels van de Veluwe en op dat levenspad ontmoet je huizen – klein en groot – huizen die je welkom heten. Vanuit heel Nederland komen mensen naar de Posbank van Natuurmonumenten en gaan op weg.

We beginnen boven bij de witte vlaggen! Drie mensen (de burgemeester, de notaris en de dokter)  heten je welkom.

Huis 1, De vlaggen heten je welkom: “achter de horizon waakt een droom” (Toneelgroep Inez Rozendaal)
Sssst. Word eens stil. Kijk. Zelfs de vlaggen hebben hun kleuren afgelegd. Ze zijn niet van ‘onze’ club. Niet van ‘ons’ land. Niet van een partij. De vlaggen dragen de kleur van de vrede. Het fluistert in de stilte. Laten we zo gaan. Luisteren, praten, kijken, dansen. Op pad gaan richting de horizon. De horizon en daar voorbij. Goede reis, tot achter de horizon!

Huis 2: Muziek zal klinken: (4 koren: Musicforall; Ontmoetingskoor Dieren; Parcival; Xing) Daar in het dal staat een boom: luister. Hoor de stemmen! Er staat een koor. De stemmen brengen tonen en brengen verhalen. Het zijn je eigen verhalen die bij jezelf opborrelen. Sta stil en luister!  Er is geen programma, alleen maar de stemmen van liederen die oprijzen. Stt stil en luister. “Laat je meenemen op de koorklanken en woorden, meezingen mag, en vervolg je reis in deze mooie natuur en maak je eigen verhaal”.

Huis 3: De Magische wereld van Oz (Het Rhedelijk Cultureel Collectief in samenwerking WIK; www.wikrheden)
Wij wandelen graag met je mee! Wij zijn elfjes, kabouters, zangers, wolven en natuurlijk ontmoet je ook Assepoester. In een beweging van vijf minuten vind je de magie van Oz en de Posbank zal nog magischer worden. Je hoeft niet bang te zijn voor de natuur: jij bent immers de natuur. In een sprookjesachtige omgeving komen sprookjes tot leven: één voor één. Ze wandelen door jouw wandeling, laten je verbazen, zij zetten het landschap in een ander licht

Huis 4: Gedichten en Verhalen (De groep “Samen verhalen” uit Dieren)
Woorden zijn maar eenvoudige hulpmiddelen. Zij slaan de werkelijkheid plat. Luister toch maar, want de woorden die jouw zullen bereiken brengen verhalen, gedichten en bovenal je eigen fantasie. De natuur van de Posbank is onbegrensd en dat geldt ook voor de verhalen en de gedichten die je zal horen: luister! en wees stil! De natuur vertelt en luister naar hun stemmen.

Huis 5: Midwinterhoorns (d’Olde Roop De Achterhoeks)
De zware tonen van de midwinterhoorns raken de diepste trillingen in je eigen lichaam en zij brengen een onbekende wereld bij je binnen: Laat je verrassen! De winter komt eraan en de natuur van de winter verbindt zich met onbekende tonen; jij zal ervaren dat de tonen van de midwinterhoorns jouw diepste binnenkomen en zij zullen je verder brengen en je zal als een rijker mens verder wandelen.

Huis 6: Bewegen. Dansen, samen! (Dansgroep Eliëtte en Nicolette)
Je zal niet verbaasd zijn als uit het bos zachtjes een fee naar voren treedt. Zij vraagt je samen mee te dansen en … hee je gaat gewoon mee,  samen met je medewandelaars, eerst zo vreemd lopend naast elkaar en nu bekend,  samen horend tot een  groep.  De beweging van de midwinterhoorns zit nog in je lichaam: en in die beweging ga je verder, samen!

Huis 7: Wensboom, De fluit laat zich horen (Tirza Piepers met haar leerlingen uit Ellecom/Rheden/Arnhem)
Hier hoor je de stille tonen van de fluit! Je komt tot jezelf. Aan wie denk ik? Wie mis ik? Ik wens je vrede toe! Neem de tijd, je medemens is jouw gedachten veel waard. Wensen is ook dromen, dromen over een mooie wereld! En na die stilte in jezelf hoor je tonen van de fluit naar boven komen. Eigenlijk kan je de tonen van de fluit niet horen! O, ja? Sta stil!

Huis 8: Wat is OERRR? (Natuurmonumenten Jose Lamain)
Natuur is een wonder! OERRR brengt het jeugdprogramma van Natuurmonumenten. OERRR nodigt kinderen, ouders én grootouders uit om rond te kijken en de natuur in te gaan, om de natuur te beleven. Want wie voor als kind unieke ervaringen opdoet in de natuur, blijft de rest van zijn leven van de natuur houden en zich verwonderen. OERRR prikkelt de zintuigen, voelen, ruiken en vooral beleven, Dat is OERRR! Wat een mooi woord!

Huis 9: Stap in de koets van je eigen leven!  (ArtEZ, Ontfanck Gheselle, Popkoor Akkoord)
In het koetshuis begint eigenlijk je reis naar huis. Al lopend door Veluwse bossen en de geur van deze bomen hoor je in de verte muziek, de tonen van de Doedelzakken, draailieren, Hommels met middeleeuwse klanken. Dat zijn Prinses Mathilde Ruchold en speelman Dirk van Velua, zij noemen zich sinds1974 Ontfanck Gheselle.

De koets brengt je verder en weer terug! Maar niet zonder een gevulde maag en een lekker drankje. En toch zul je moeten kijken. Kijk! Want de dansers van ArtEZ (o.l.v. Aryeh Weiner) nemen je mee in hun beweging: Kijk! Je zal verbaasd zijn de bewegingen zijn geruisloos en dan weer hoekig en dan weer uitnodigend. De studenten van ArtEZ Bachelor Dans laten een nieuwe generatie danskunstenaars zien met een geheel eigen signatuur.

Deze studenten worden opgeleid tot veelzijdige dansers waarbij elk uniek artistiek talent voorop staat. Dat laten zij u zien! Vlakbij het koetshuis komen vrijheid, individualiteit, cultuur en natuur samen in een beweging en door lichaamsexpressie worden gevoelens en ratio opgeroepen. En tussendoor klinken de tonen en de stemmen van een koor (Popkoor Akkoord o.l.v Belinda Kamps).

Slot                                                                                                                                                                Ga op weg! en denk aan de witte vlaggen – daar boven –  en je weet dat die vlaggen nu gekleurd zijn: Gekleurd met je eigen verhalen, gevoelens en gedachten. En als je straks boven staat…….. ben je een ander mens: een rijker mens.