Ontmoet natuur en cultuur op de Posbank: ‘t is mooi!

 “Van ster naar ster: met elkaar voor elkaar”

Het wordt jouw tocht over de heuvels!

 

De Rotary, Natuurmonumenten, de gemeente Rheden, ArtEZ, de Rhedelijkers en vele, vele anderen heten u welkom!

17 december 2022        www.posbankkerstwandeling

 

De posbank kerstwandeling op 17 december 2022 neemt je mee langs wandelpaden over de heuvels van de Veluwe en op dat levenspad ontmoet je huizen – klein en groot – huizen die je welkom heten. Vanuit heel Nederland komen mensen naar de Posbank van Natuurmonumenten en gaan op weg. De Veluwezoom laat zich zien en de bewoners van dit mooi stukje Nederland zullen meegaan.

De wandeling begint dit jaar bij het Bezoekerscentrum Natuurmonumenten in Rheden. U kunt daar uw auto parkeren dan wel uw fiets neerzetten. En mocht u met de trein komen, dat is maar 10 minuten van het bezoekerscentrum. Vanaf het bezoekerscentrum loopt u in 30 minuten naar de top van de Posbank. Daar begint de taferelenroute, duidelijk herkenbaar aan de prachtige witte vlaggen. Drie mensen (de burgemeester, de notaris en de dokter) het je welkom.

Huis 1, De vlaggen heten je welkom: “achter de horizon waakt een droom” (Toneelgroep Inez Edelman)
Sssst. Word eens stil. Kijk. Zelfs de vlaggen hebben hun kleuren afgelegd. Ze zijn niet van ‘onze’ club. Niet van ‘ons’ land. Niet van een partij. De vlaggen dragen de kleur van de vrede. Het fluistert in de stilte. Laten we zo gaan.
Luisteren, praten, kijken, dansen. Op pad gaan richting de horizon. De horizon en daar voorbij. En wat ik zie ik daar ik zie daar iets vliegen,!
De vogel Feniks, wat zeg je? Heb je nooit van haar gehoord? Die fabelachtige vogel, die in lang ver vlogen tijden al werd geroemd om haar schoonheid en haar wijsheid?
Ieder vijftal eeuwen laat deze wonderbaarlijke vogel zich in vlammen opgaan, om opnieuw geboren te worden uit haar as. Feniks, de vogel van het
Paradijs.
Goede reis, ga op weg tot achter de horizon

Huis 2: Muziek zal klinken: (4 koren: Koor van plezier; Ontmoetingskoor; Parcival; Xing)
Daar in het dal staat een boom: luister. Hoor de stemmen! Er staat een koor. De stemmen brengen tonen en brengen verhalen. Het zijn je eigen verhalen die bij jezelf opborrelen. Sta stil en luister!  Er is geen programma, alleen maar de stemmen van liederen die oprijzen. Stt stil en luister. “Laat je meenemen op de koorklanken en woorden, meezingen mag, en vervolg je reis in deze mooie natuur en maak je eigen verhaal”.

Huis 3: De Magische wereld van Oz (Het Rhedelijk Cultureel Collectief ; www.rhedelijkcultureel.nl)
Wij wandelen graag met je mee! Wij zijn elfjes, kabouters, zangers, wolven en natuurlijk ontmoet je ook Assepoester. In een beweging van vijf minuten vind je de magie van Oz en de Posbank zal nog magischer worden. Je hoeft niet bang te zijn voor de natuur: jij bent immers de natuur. In een sprookjesachtige omgeving komen sprookjes tot leven: één voor één. Ze wandelen door jouw wandeling, laten je verbazen, zij zetten het landschap in een ander licht. Zij geven je een lach op je gezicht en maken de omgeving spannender dan ooit tevoren. Loop mee met Dorothy en al die andere herkenbare figuren. Schrik niet van een wolf, geef de prins (je eigen prins of prinses) een beetje ruimte en laat de rest maar over aan de verbeelding!

Huis 4: Gedichten en Verhalen (De groep “Samen verhalen” uit Dieren)
Woorden zijn maar eenvoudige hulpmiddelen. Zij slaan de werkelijkheid plat. Jammer, maar toch luister! Jouw verbeelding laat meer zien: dromen, geluk, verwachting, pijn en schoonheid. Luister toch maar, want de woorden die jouw zullen bereiken brengen verhalen, gedichten en bovenal je eigen fantasie. De natuur van de Posbank is onbegrensd en dat geldt ook voor de verhalen en de gedichten die je zal horen: luister! en wees stil! De natuur vertelt en luister naar hun stemmen.

Huis 5: Midwinterhoorns (d’Olde Roop De Achterhoeks).
De zware tonen van de midwinterhoorns raken de diepste trillingen in je eigen lichaam en zij brengen een onbekende wereld bij je binnen: Laat je verrassen! De winter komt eraan en de natuur van de winter verbindt zich met onbekende tonen; jij zal ervaren dat de tonen van de midwinterhoorns jouw diepste binnenkomen en zij zullen je verder brengen en je zal als een rijker mens verder wandelen.

Huis 6: Bewegen. Dansen, samen! (Dansgroep Eliëtte en Nicolette)
Je zal niet verbaasd zijn als uit het fluisterende bos zachtjes een fee naar voren treedt. Zij vraagt je samen mee te dansen en … hee je gaat gewoon mee,  samen met je medewandelaars, eerst zo vreemd lopend naast elkaar en nu bekend,  samen horend tot een  groep. De trillingen van de midwinterhoorns zitten nog in je lichaam: en vanuit die beleving ga je verder, samen! De trommel slaat het ritme van je hart, de verhalen, de gedichten de elfjes en de tonen geven jouw de kracht om een warm antwoord te geven: De winter is niet meer de donkere wereld maar een samen wervelend bewegen van mist, regen en zonnestralen. Het dansen verwarmt en verblijd je en keuvelend en kletsend wandel je verder: na dit huis ben je een ander mens.

Huis 7: Wensboom, De fluit laat zich horen (Tirza Piepers met haar leerlingen uit Ellecom/Rheden/Arnhem)
Hier hoor je de stille tonen van de fluit! Je komt tot jezelf. Aan wie denk ik? Wie mis ik? Ik wens je vrede toe! Neem de tijd, je medemens is jouw gedachten waard. Wensen is ook dromen, dromen over een mooie wereld! En na die stilte in jezelf hoor je tonen van de fluit naar boven komen. Eigenlijk kan je de tonen van de fluit niet horen! O, ja? Sta stil!

Huis 8: Wat is OERRR? (Natuurmonumenten, Suzanne Hol)
Natuur is een wonder! OERRR brengt het jeugdprogramma van Natuurmonumenten. OERRR nodigt kinderen, ouders én grootouders uit om rond te kijken en de natuur in te gaan, om de natuur te beleven. Want wie voor als kind unieke ervaringen opdoet in de natuur, blijft de rest van zijn leven van de natuur houden en zich verwonderen. Dan in een kind wordt er een zaadje geplant, een nieuwe wereld voor de liefde van de natuur. En misschien verlies je de natuur even uit het oog in je leven zo nu en dan maar wij weten dat dat wonderbaarlijke gevoel uiteindelijk weer tot bloei komt als je leven wat meer tot rust komt. OERRR prikkelt de zintuigen, voelen, ruiken en vooral beleven, Dat is OERRR! Wat een mooi woord!

Huis 9: Stap in de koets van je eigen leven!  (ArtEZ, Ontfanck Gheselle, Theaterkoor Music for all Dieren, Kamerkoor Sequentus)
In het koetshuis begint eigenlijk je reis naar huis: Stap in de koets van je leven. Al lopend door Veluwse bossen en de geur van deze bomen hoor je in de verte muziek, de tonen van de Doedelzakken, draailieren, Hommels met middeleeuwse klanken. Dat zijn Prinses Mathilde Ruchold en speelman Dirk van Velua, zij noemen zich sinds1974 Ontfanck Gheselle. Als je na deze puur natuur wandeling naar bed gaat droom je in alle stilte van de nacht van deze mooie belevenissen. En word je de volgende ochtend weer wakker, blijkt deze droom ook nog waar te zijn.De koets brengt je verder en weer terug! Maar niet zonder een gevulde maag en een lekker drankje. En toch zul je moeten kijken. Kijk! Want de dansers van ArtEZ (o.l.v. Aryeh Weiner) nemen je mee in hun beweging: Kijk! Je zal verbaasd zijn de bewegingen zijn geruisloos en dan weer hoekig en dan weer uitnodigend. De studenten van ArtEZ Bachelor Dans laten een nieuwe generatie danskunstenaars zien met een geheel eigen signatuur. Deze studenten worden opgeleid tot veelzijdige dansers waarbij elk uniek artistiek talent voorop staat. Dat laten zij u zien! Vlakbij het koetshuis komen vrijheid, individualiteit, cultuur en natuur samen in een beweging en door lichaamsexpressie worden gevoelens en ratio opgeroepen. En tussendoor klinken de tonen en de stemmen van twee koren.Theaterkoor Music for All uit Dieren (https://mfadieren.com/) is al ruim 20 jaar een groep enthousiaste mensen die mooie en verrassende producties op de planken zet, waar veel gezongen en ook geacteerd wordt. En het Kamerkoor Sequentus uit Nijmegen, met telkens weer een bruisend en gevarieerd programma, dat past bij het ambitieuze en bruisende koor dat ze zijn (https://www.sequentus.nl/)

 

Slot
Kijk naar je eigen stappen en laat de verhalen, de muziek, het toneel en de zware tonen van Posbank Kerstwandeling  nog één keer tot je doordringen. Ga op weg! en denk aan de witte vlaggen – daar boven –  en je weet dat die vlaggen nu gekleurd zijn: Gekleurd met je eigen verhalen, gevoelens en gedachten. En als je straks thuis bent……..dan ben je een ander mens: een rijker mens.