Deze wandeling heeft veel meer inhoud dan een kerstmarkt

Terwijl een groepje kinderen, amper een paar turven hoog, snel vooruit rent op zoek naar de volgende ster, ondergaan ouderen de bijzondere sfeer die ontstaat bij het inzetten van de vroege avondschemering. Vanuit de verte draagt de zware lucht de diepe klanken van de midwinterhoornblazers ver de heide over.

De prachtige natuur laat zich steeds na enkele minuten wandelen heel natuurlijk onderbreken door een vijftal culturele taferelen, die aaneenrijgen tot een helder en beeldend verhaal over de weg die loopt van onzekerheid, via hoop en langs vertrouwen naar geborgenheid, om uiteindelijk uit te komen bij vrede.

De wandelaars komen uit heel Nederland. Een vrouw uit het westen wandelde mee met haar hele haar hele gezin. ‘We kwamen voor een bezoek aan familie en combineerden dat met de Posbank Kerstwandeling.’ Ze vond het meer dan de moeite waar. ‘Hoewel ik bijna niemand in de groep kende, voelde ik tijdens de wandeling saamhorigheid. Deze wandeling heeft veel meer inhoud dan een kerstmarkt.’

Over saamhorigheid gesproken. De wandeling eindigt met een gezamenlijke dans onderaan de heuvel, vlakbij de schaapskooi. De deelnemers staan hand in hand in een kring en maken onder muzikale begeleiding een rondedans.

In totaal wandelden in 2018 rond de 700 mensen mee. En passant liepen zij ook nog €3.000 bij elkaar voor drie Goede Doelen te weten Natuurmonumenten, Stichting Ons Raadhuis in Velp en Het Duynhuis in Dieren. Vele mensen werkten belangeloos mee, denk alleen al aan de inzet van zo’n 130 vrijwilligers en de sponsoren.